top of page

FOTONOVECOŠANĀS


Fotonovecosšanās: #UVstarojums ādā izraisa kolagēna destrukciju agrāk nekā fizioloģiski tas notiktu ādā novecojot. Saules starojums bojā kolagēnās šķiedras un veidojās pirmās #krunciņas, kas ar laiku padziļinās un kļūst arvien saskatāmākas, izmainot ādas reljefu un līdzenumu. Fotonovecošanās problēmas aktualitāte ir saistīta ar to, ka ādas funkcionālais stāvoklis pasliktinās – pavājinās ādas bioloģiskās funkcijas- barjerfunkcija, receptorā funkcijas, termoregulācijas un estētiskās funkcijas. #Fotonovecošanās process ir atkarīgs no:

1) Fizioloģiska cilvēka adas krāsa (gaišādains, tumšādains cilvēks)

2) No saules iedarbības ilguma un intensitātes

 

UV- starojums izraisa dažādus bojājumus, kas atkarīgi no viļņu garuma un to spējas vairāk vai mazāk iespiesties ādā. Īso viļņu starojums, piemēram: UV-C tiek absorbēts caur atmosfēru. UV-A novājina šūnas kodola DNS un kavējoši iedarbojas uz imūnsistēmu. Tas ir atbildīgs par melanīna sintēzes aktivizēšanu: āda kļūst brūna. imūnsistēmas novājināšanās samazina ādas dabisko mehānismu deģenerēto šūnu iznīcināšanu. Sekas tam, sliktākajā gadījumā, ir šūnu bojāeja vai, ja mutācijas dēļ, šūnas nekontrolēti dalās- melanoma, ādas vēzis. UV-B pastiprina kalogēna šķērssvītrojumu, ir iesaistīts tauku oksidācijā un veicina gaismas alerģiskās reakcijas, tā iedarbība pārsvarā izvēršas epidermā. Spēcīgs saules starojums veicina oksidatīvos procesus ādā un kontrolē brīvo radikāļu pārveidošanos par dažādiem simptomiem kā tiešas vai netiešas sekas lipīdu oksidācijai, piemēram, pigmenta plankumi. Dabīgie ādas aizsargmehānismi Mūsu āda pati kontrolē dabiskos aizsardzības un atjaunošanās mehānismus, kas var efektīvi reaģēt uz UV- stariem. Būtībā starojums izraisa sekojošus procesus: Dabīgie ādas aizsargmehānismi:

1. Proliferācijas (šūnu dalīšanās) paaugstināšanās ar raga slāņa sabiezināšanu, tādējādi UV- starojums tiek reflektēts difūzi un raga slāņa keratīns to absorbē. 2. Gaismu absorbējoša melanīna (pigments, kuram varam pateikties par iedeguma brūno krāsu) veidošana. Optimāli tas darbojas tikai tad, ja sasniegts raga slānis. Sintēzes intensitāte ir atkarīga no ādas tipa. Kā jau mēs zinām ir cilvēki, kuru āda ļoti ātri kļūst brūna, un ir cilvēki, kuri tikpat kā nenosauļojas.

3. Paaugstināta sviedru veidošanās, lai dzesētu ādu. 4. Kā blakusprodukts holesterīna sintēzei ādā rodas lipīdu skvalēns, kam piemīt tāda īpašība kā spēja samazināt ādas dabisko lipīdu daudzumu, kamēr tā saucamo brīvo radikāļu skābekļa molekulas „dzesējas", tas ir, atgriežas noteiktā stāvoklī. Dabīgie ādas atjaunošanās mehānismi: Ja ādai nepietiek ar primārajiem aizsardzības mehānismiem, iesaistās atjaunošanās mehānismi:

1. Bojāto šūnu atjaunošanās ierosināšana.

2. Apsārtuma veidošana ar šūnu membrānas paplašināšanu, to permeabilitātes paaugstināšana un līdz ar to iespējamā bojāto šūnu novēršana ar imūnsistēmas substancēm.

3. DNS- atjaunošanas enzīmi atpazīst bojājumus DNS, atdala bojātos segmentus un aizstāj tos. 4. Ja ādas dabīgie atjaunošanās mehānismi noris bez panākumiem, ādas šūnas atmirst (šis process var izraisīt ādas vēzi).



Fotonovecošanās pazīmes:

„Vecuma” plankumi, jeb pigmentētas zonas uz ādas, ko izraisa palielināts pigmenta šūnu (melanocītu) daudzums epidermā UV starojuma rezultātā.

- Ādā parādās dziļas krunkas

- Ādas dzeltenīga nokrāsa

- Sabiezēta āda

- Asins kapilāru parādīšanos uz ādas

- Ādas sausums un lobīšanās



  1. Profilakse. Kamēr mēs vēl neesam spējīgi apstādināt fizioloģisku ādas novecošanos procesu, mēs varam noverst faktorus, kas paātrina ādas novecošanos, pasargājot ādu no saules, nesmēķēt, kontrolet sejas izteiksmi, gulēt uz muguras. Izsargāšanās no pārmērīga UV starojuma:

    1. Neapmeklēt solārijus

    2. Izvairīties no pēksšņas, intensīvas un tiešas pakļautības saulei no 10:00 līdz 16:00, kad saules stari ir visspēcīgākie.

    3. Vilkt atbilstošu saules pasargājošu apgērbu.

4. saules aizsarglīdzekļu lietošana visu gadu, īpaši, kad ir saulainas dienas, ieteicams, lai būtu UVA un UVB aizsardzības spektrs un minimālam #SPF (sun protective filter) vismaz 15.

Ārstēšana. iespējas labot fotonovecošanās pazīmes, pielietojot filleru, botulotoksīna injekcijas. Ādas dermobrāzija, lāzerķirurģija, ķīmiskie pilingi, mikrodermobrāzija un topiskie līdzekļi atjauno ādu, tā kļūst līdzenāka, krunciņas izlīdzinās un pigmentētie ādas rajoni kļūst izlīdzinās.

11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page